kultuur ja elu

Dashain

Veel viimast päeva kestab Dashaini festival. Dashain on hinduismi üks tähtsamaid pühasid, sellega tähistatakse jumalate võitu kurja üle. Nepallaste jaoks on Dashain sama nagu jõulud meie jaoks. Dashain kestab umbes 2 nädalat ja paljud inimesed ei tööta ning koolid on suletud. Selle aja jooksul reisitakse oma vanemaid ja sugulasi külastama. KRMEF-is on viimased nädal aega väga vaikne olnud, kuna enamus töötajaid on puhkusel ning ümbruskonna lapsed oma vanematega sugulasi külastamas.

Kõige tähtsam osa festivali tähistamise juures on tika panemine laubale, mis toob õnne ja õnnistust. Tika on riisi, jogurti ja punast värvi mineraali segu, mida panevad vanemad inimesed noorematele. Tavaliselt kodu vanim inimene, tihtipeale vanaisa, paneb tika oma lastele ja lastelastele. See on ka põhjus, miks minnakse oma vanavanematele külla: et saada õnnistus oma vanavanemalt. Koos tikaga paigaldatakse kõrva taha jamara, mis on mõne teravilja võrse. Ka see toob õnne ja õnnistust. Ning vanavanem annab sümboolselt mõne väiksema rahatähe oma lastele. Ka meie saime sellest kõigest osa, kui laupäeval tähistasime Bijaya Dashami’t. Tika pani meile Krishna isa. Pärast tika saamist sõime kõik koos lõunat ning Krishna pere jäi edasi ootama teisi sugulasi, kes pidid neid külastama päeva jooksul. Nad ise käisid külas teistel sugulastel kahel järgneval päeval.

Meie kodust tunnise autosõidu kaugusel on Dakshinkali tempel, mis pühendatud jumalanna Kalile. Festivali ajal on buss, mis Kathmandust tuleb, väga täis, kuna paljud tahavad templisse Kalit austama minna. See toob õnne, tervist, varandust kogu perele.  Eelmine teisipäev oli tähtis päev, kui õnnistati oma sõidukeid. Seetõttu meil vedas ja me saime sinna sõita organisatsiooni koolibussiga, kuna buss on hiljuti soetatud ning pole veel sisse õnnistatud. Templi juures oli rahvast palju ja inimesed ootasid järjekorras, et saaks Kalile ohverdada. Mõned inimesed olid lausa kuke või kitse ohverdamiseks kaasa võtnud, mida hiljem kogu perega pidusöögina ära süüa. Meil läks templisse jõudmisega veel eriti õnneks, kuna saime osa tseremooniast ning nägime kolme naist tegemas deemonlikku tantsu, mis tähistas seda, et Kali oli nende kehas. Leela (Krishna naine, kellega koos me sinna läksime) oli selle kõige nägemisest väga vaimustunud, kuna ka tema polnud midagi sellist varem näinud.

 

Dashain on see aeg, kus Kathmandu oru lapsed lennutavad tuulelohesid. Majade katusel võib palju lapsi näha ning nende kohal lohesid lendamas. Aga nagu üks tuttav juba kommenteeris, vanasti oli Kathmandu kohal väga palju tuulelohesid, aga nüüd istuvad lapsed enamus ajast nutitelefonides ja enam lohesid ei lennuta. Samuti paigaldatakse Dashaini ajal küladesse bambusest suured kiigud, kuhu külarahvas koguneb ja kus nad lõbutseda saavad. Kiikumisega saad jätta halva maha ning kiikuda üles kõige positiivse poole.

 

Leave a comment